MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego,...
fot. Rawpixel/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Wysoki poziom cholesterolu

Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przetwarzania cholesterolu w sterole. Związki te w łagodny sposób hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie, a dzięki temu obniżają jego stężenie we krwi. To sugeruje, że regularne jedzenie kiszonek może zmniejszyć odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, która jest jedną z głównych przycyzn rozwoju zawału serca.

Zobacz również

Bezpłatne badania mammograficzne na Pomorzu

Bezpłatne badania mammograficzne na Pomorzu

Wianki nad Nidą w Pińczowie. Impreza nad zalewem w niedzielę

Wianki nad Nidą w Pińczowie. Impreza nad zalewem w niedzielę

Polecamy

Bartoszyce: W wypadku zginął 56-letni motocyklista

Bartoszyce: W wypadku zginął 56-letni motocyklista

Musical o Koperniku oraz muzyka z filmu "Chłopi" podczas festiwalu w Olsztynie

Musical o Koperniku oraz muzyka z filmu "Chłopi" podczas festiwalu w Olsztynie

Czy fentanyl wchodzi już do Polski, policja monitoruje sytuację

Czy fentanyl wchodzi już do Polski, policja monitoruje sytuację