3 z 7
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/01/1c/62c40711787ab_o_large.jpg)
fot. Rawpixel/Getty Images
Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki
Wysoki poziom cholesterolu
Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przetwarzania cholesterolu w sterole. Związki te w łagodny sposób hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie, a dzięki temu obniżają jego stężenie we krwi. To sugeruje, że regularne jedzenie kiszonek może zmniejszyć odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, która jest jedną z głównych przycyzn rozwoju zawału serca.