Te produkty mogą być przyczyną migreny. To nie tylko wino! Większość z nich jesz na co dzień. Lista potraw, które mogą wywołać ból głowy
Zaskakujące źródła tyraminy
Kapusta kiszona i pieczywo na zakwasie to produkty często polecane jako składowa codziennej, zdrowej diety. Niestety nie dla wszystkich! Osoby cierpiące z powodu migren mogą odchorować ich spożycie. Co je łączy? Zawartość tyraminy – związku, który naturalnie występuje w wielu produktach spożywczych.
Szczególnie bogate w tyraminę są sery, takie jak cheddar, ser pleśniowy lub gorgonzola, peklowane lub wędzone ryby i mięso, piwo, bób, sos sojowy oraz fermentowane produkty sojowe. Większość ludzi spożywając te produkty nie doświadcza negatywnych skutków.
Są jednak osoby, u których mogą one powodować zagrażające życiu skoki ciśnienia, w szczególności, gdy są spożywane w nadmiarze. Osoby cierpiące z powodu migren powinny skonsultować z lekarzem ewentualność nietolerancji tyraminy, która może objawiać się m.in. bólami głowy, nudnościami i kołataniem serca.