MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura...
fot. deepblue4you/Getty Images

Niedobór witaminy C? Ty też możesz go mieć! Sprawdź, czy jesteś narażony na braki wit. C w organizmie i jakich błędów nie popełniać w kuchni

Co niszczy witaminę C? Blanszowanie i parzenie

Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura powoduje jej rozpad. Dlatego moczenie warzyw w gorącej wodzie, a zwłaszcza po rozdrobnieniu, to duży błąd. Zamiast blanszować je, lepiej osolić i pozostawić do zmięknięcia. Błędem jest też parzenie pomidorów i zdejmowanie skórki. Jest niewiele sytuacji, gdy może ona zaszkodzić, tymczasem popularna czynność znacznie zmniejsza zawartość wit. C w warzywie, bo znajduje się ona głównie pod skórką.

Zobacz również

Powiatowe obchody Dnia Strażaka w Kazimierzy Wielkiej. Co się będzie działo?

Powiatowe obchody Dnia Strażaka w Kazimierzy Wielkiej. Co się będzie działo?

Powiatowy Dzień Strażaka w Opocznie 2024. Awanse i odznaczenia - LISTA, ZDJĘCIA

Powiatowy Dzień Strażaka w Opocznie 2024. Awanse i odznaczenia - LISTA, ZDJĘCIA

Polecamy

Brak pomysłu na urlop? Sprawdź wydanie „Wakacje Last Minute”!

Brak pomysłu na urlop? Sprawdź wydanie „Wakacje Last Minute”!

Tatuaże zajmują ponad 96 procent powierzchni jej ciała! „Królowa życia” umie szokować

Tatuaże zajmują ponad 96 procent powierzchni jej ciała! „Królowa życia” umie szokować

Nie żadna Viagra. Zapomnij o problemach ze wzwodem. Postaw na tę dietę

Nie żadna Viagra. Zapomnij o problemach ze wzwodem. Postaw na tę dietę