Spis treści
Skąd wziął się sernik?
Sernik to rodzaj ciasta deserowego lub deseru uformowanego na kształt ciasta, którego głównym składnikiem jest biały ser. Co ciekawe, wypieki z sera były znane już w starożytej Grecji! Podawało się go z suszonymi owocami i orzechami.
Rodzaje sernika
Obecnie istnieje kilka rodzajów sernika, które różnią się dodatkami i rodzajami spodów:
- Sernik nowojorski - posiada spód wykonany z krakersów z mąki graham zmieszanych z masłem, masę serową z sera pełnotłustego z kwaśną śmietaną,
- Sernik wiedeński - bez spodu, najbardziej klasyczny,
- Sernik japoński - wyjątkowo puszysty, pieczony jest w kąpieli wodnej, a nie jak pozostałe - w piekarniku,
- Sernik królewski - ma czekoladowy spód i czekoladową kruszonkę,
- Sernik polski - zagęszczony dodatkami skrobiowymi takimi jak mąka, kasza manna lub skrobia ziemniaczana, często z rodzynkami,
- Sernik na zimno - przygotowuje się go bez obróbki termicznej. Składa się ze spodu (na przykład biszkoptów), masy serowej utrwalonej na przykład żelatyną i galaretki na wierzchu, często z owocami.
Przepis na idealny puszysty sernik
Międzynarodowy Dzień Sernika to idealny moment, by upiec to ciasto! Przedstawiamy przepis na pyszny puszysty sernik.
Potrzebne będą:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego w temperaturze pokojowej,
- 250 g cukru,
- 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 7 jaj w temperaturze pokojowej,
- ok. 100 g masła lub margaryny,
- 2 łyżki pszennej mąki,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- opcjonalnie cukier puder do posypania, rodzynki do ciasta itd.
Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę ze skrobią. Mikserem ucieraj miękkie masło (możesz je lekko podgrzać w mikrofali) z cukrem zwykłym i wanilinowym, następnie stopniowo dodawaj po kolei żółtka. Na mniejszych obrotach miksera dodawaj powoli ser i wymieszane mąki. Jeśli chcesz dodać rodzynki, to teraz jest dobry moment. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj je do masy, delikatnie mieszając szpatułką. Masę wyłóż do tortownicy. Piecz około godzinę w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół przy max 170 stopniach Celsjusza. Studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstaw do lodówki, jeśli chcesz - oprósz go cukrem pudrem. Smacznego!
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?