MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Brzoskwinie to owoce, które dostarczają do naszego organizmu...
fot. Mark Stebnicki / Pexels

„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?

4. Brzoskwinie

Brzoskwinie to owoce, które dostarczają do naszego organizmu wielu substancji aktywnych, w tym przeciwutleniaczy, które są pomocne w profilaktyce przeciwnowotworowe. Mają niski indeks glikemiczny i są ubogie w puryny. Niestety aż 99 proc. próbek uprawianych konwencjonalnie brzoskwiń przebadanych w USA jest zanieczyszczonych śladowymi ilościami pestycydów. Dlatego także w przypadku tych owoców, zalecane jest wybieranie produktów z upraw ekologicznych.

Zobacz również

Tragedia w Zagórzu obok Chrzanowa. W wypadku drogowym zginął kierowca motocykla

Tragedia w Zagórzu obok Chrzanowa. W wypadku drogowym zginął kierowca motocykla

25 proc. pacjentów nie przychodzi na umówione wizyty u lekarzy w Zakopanem

25 proc. pacjentów nie przychodzi na umówione wizyty u lekarzy w Zakopanem

Polecamy

Nawet 420 zł do hektara. Złóż wniosek o dopłaty do materiału siewnego i sadzeniaków

Nawet 420 zł do hektara. Złóż wniosek o dopłaty do materiału siewnego i sadzeniaków

Kruche sezamki do kawy. Rozkoszuj się przysmakiem smakującym jak dawniej

Kruche sezamki do kawy. Rozkoszuj się przysmakiem smakującym jak dawniej

Nie zawsze 10%! Ile zostawiać napiwku? Taką kwotą wymienia ekspertka od etykiety

Nie zawsze 10%! Ile zostawiać napiwku? Taką kwotą wymienia ekspertka od etykiety