4 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Najbardziej znaną właściwością suszonej żurawiny jest jej...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/ee/3f/618b8adb2f330_o_large.jpg)
fot. Rasa Kasparaviciene / Unsplash
Bakalie – pyszne i kaloryczne. Suszone owoce mają mnóstwo zalet, ale nie można jeść ich bez umiaru. Komu mogą szczególnie szkodzić?
Żurawina: pomocna w leczeniu zakażeń dróg moczowych
Najbardziej znaną właściwością suszonej żurawiny jest jej dobroczynny wpływ na układ moczowy – zawarte w niej substancje pomagają w pozbywaniu się infekcji bakterią E. coli. Żurawina wykazuje ponadto działania odtruwające i reguluje przemianę materii. Jest bogatym źródłem witamin C i E.
Kupując żurawinę, należy szczególnie uważnie przyjrzeć się składowi na opakowaniu. Producenci lubią dodawać do niej cukry i oleje, które potrafią stanowić nawet połowę składu i znacząco wpływają na kaloryczność owoców, która dochodzi nawet do 200-350 kcal.